Gyakori kérdések

Hogyan tudok utazni, mik az utazás feltételei?

A szolgáltatást bárki igénybe veheti, aki utazási jogosultsággal rendelkezik, vagy ingyenes utazásra jogosult (6 év alatti vagy 65 év feletti).

A járatok munkanapokon 5:20 és 19:30 között közlekednek a kiadott ütemes menetrend szerint, egy irányban a megadott útvonalon, napi 24 járattal.

A pontos utazási feltételeket az ÁSZF tartalmazza.

 

Hogyan tudok jegyet, bérletet venni?

Online a viabusz.biatorbagy.hu weboldalon, vagy mobiltelefonon a VIABUSZ applikáción keresztül.

Hagyományos értékesítő ponton a Biatorbágy, Nagy u. 30. szám alatt működő Antikvár-Lottózóban.

A járművezetőnél, valamint ellenőrnél nem lehet jegyet vásárolni, felszállás előtt kell gondoskodni az utazási jogosultságról.

 

Mi a különbség az online és a hagyományos jegy között?

Online az 5/30 gyűjtőjegyen kívül az összes jegy- és bérlettípust meg lehet vásárolni, továbbá a Volánbusz bérlet kedvezmény csak online vásárlás esetén érhető el. Az online vásárolt jegy kinyomtatható, vagy mobiltelefonon is tárolható.

Hagyományos értékesítő ponton csak 5/30 gyűjtőjegyet, valamint havi bérletet lehet vásárolni a megszokott, nyomdában készült szelvények formájában, elvesztésük esetén nincs mód pótolni őket.

 

Ha online vásárolok jegyet vagy bérletet, mi garantálja, hogy nem lehet majd hamisítani?

Az online jegyek és bérletek névre szólnak, a vásárlás során meg kell adni az utas nevét és személyi (vagy egyéb azonosításra alkalmas) igazolvány első 4 jegyét. Az ellenőrzés során a jegyellenőr elkérheti az igazolványt és összehasonlíthatja a vásárláskor megadott adatokkal.

A jegyen, bérleten szereplő QR kód leolvasásával az online adatbázisban szereplő adatok megjelennek az ellenőr készülékén, így kiderül, ha valaki átszerkesztette a személyes adatokat egy másik jegyről.

 

Meg tudom venni online egyszerre az egész családnak a jegyeket/bérleteket?

Igen, a vásárlás során minden szelvényhez külön utas adatokat lehet megadni. Lehetőség van elmenteni a rokonok, ismerősök adatait a rendszerben, így is egyszerűsítve a vásárlást.

 

Ha én vásároltam az egész családnak, hogyan jut el a gyerekem telefonjára a jegy/bérlet?

Az online vásárlás során megadható a jogosult e-mail címe, amelyre automatikusan elküldésre kerül a vásárolt szelvény. Ezen kívül, amennyiben a vásárló és a jogosult is regisztrált az online rendszerben, a jogosult e-mail címének megadásával a vásárolt szelvény megjelenik az ő fiókjában is.

Minden jegy/bérlet névre szól?

Nem, a hagyományos értékesítő ponton vásárolt 5/30 napijegy nem névre szól, így átruházható. A többi jegytípus a hamisítás elkerülése érdekében személyhez van kötve.

 

Mit jelent, hogy 5/30 napijegy?

Ez egy gyűjtőjegyként működő jegytípus. A vásárlástól számított 30 napig érvényes, és 5 tetszőlegesen választott napon lehet felhasználni. Csak hagyományos értékesítő ponton lehet megvásárolni, és ez az egy jegytípus, ami nem névre szóló.

 

Volán bérletem van, kapok kedvezményt a VIABUSZ-ra?

Igen, amennyiben Biatorbágy területén érvényes Volán bérlettel rendelkezik valaki, jogosult a havi és éves bérlet árából 50% kedvezményre. Fontos, hogy az ellenőrzés során fel kell mutatni az érvényes Volán bérletet is, így, ha az időközben érvényét veszti, nem lesz érvényes a kedvezményes VIABUSZ bérlet sem!

A Volán bérlet kedvezmény összevonható a diák és nyugdíjas kedvezménnyel is, így a kedvezményes diák és nyugdíjas bérletekre is jár az 50% kedvezmény.

 

Ha nem vettem előre jegyet, de szeretnék utazni, mit tudok tenni?

Online vásárlásra bármikor van lehetőség, 2-3 percnél nem tart tovább. Internet kapcsolattal rendelkező mobiltelefonnal így a buszra várva is megvásárolható a jegy. Amennyiben erre nincs lehetőség, a hagyományos értékesítő ponton nyitvatartási időben lehet 5/30 napijegyet, vagy havibérletet vásárolni.

A buszon már nincs lehetőség jegyvásárlásra, így mindenképpen a felszállás előtt kell gondoskodni róla.

 

Hogyan kell érvényesíteni a jegyet a buszon?

A buszon nem kell érvényesíteni a jegyeket, azok a vásárláskor megadott idő intervallumban automatikusan érvényesek, hasonlóan például az autópálya matrica rendszeréhez. Kivételt képez az 5/30 napijegy, amelynél tollal be kell jelölni felszállás előtt az utazás napját.

Az ellenőr kérni fogja a jegyeket, bérleteket, így utazás során minden esetben magunknál kell tartani akár nyomtatott, akár mobiltelefonon tárolt formában.

 

Megbírságoltak, hogyan tudom befizetni a büntetést?

A bírságot 3 féle módon lehet befizetni: az ellenőrtől kapott postai csekken, online bankkártyás fizetéssel a www.viabusz.biatorbagy.hu oldalon, vagy díjszelvény vásárlásával a hagyományos értékesítő ponton (Biatorbágy, Nagy u. 30, Antikvár-Lottózó).

 

 

Milyen buszokkal utazhatok?

A szolgáltató HOMM Kft. 2+1 db (csúcsidőben kettő és egy tartalék) midibusz járművel végzi a szolgáltatást.

A járművek típusa IVECO Feniksbus LE City, szín: fehér, évjárat: 2019 év, külső méret: 8.300 x 2.350 x 3.000 mm, 15 ülő, valamint 24 állóhellyel rendelkeznek.

A járművek alacsonypadlósak, klímával felszereltek.

 

Használhatom a buszt babakocsival, kerekesszékkel is?

A járművek akadálymentesítettek, így igénybe vehetők babakocsival, kerekesszékkel is.

 

Felvihetek állatot is a buszra?

Igen, egy kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve szállítható. Egyéb állat zárt szállítóeszközben szállítható. Az élőállatok szállításának pontos feltételei megtalálhatók az ÁSZF-ben.

 

Kerékpárt, rollert szállíthatok a buszon?

A helyi járaton csak kézipoggyász szállítható, így kerékpár és elektromos roller még összecsukva sem vihető fel a járműre. Hagyományos roller összecsukva szállítható a buszon. A csomagok szállításának pontos feltételei megtalálhatóak az ÁSZF-ben.

 

Mekkora csomagot vihetek fel a buszra?

Az utasok fejenként legfeljebb 2 db, 20 kg tömegű és 100x50x50 cm mérethatárokat meg nem haladó csomagot vihetnek magukkal.  A csomagok szállításának pontos feltételei megtalálhatók az ÁSZF-ben.

 

Találtam/elvesztettem valamit a buszon, mi a teendő?

A járművön talált tárgyakat a járművezetőnek kell leadni. A talált tárgyakat a Vasútállomáson található járművezetői helyiségben tároljuk, és a tulajdonos akkor tudja átvenni, amennyiben kétséget kizáróan igazolja a jogosultságot.

A talált tárgyakra vonatkozó pontos feltételeket az ÁSZF tartalmazza.

Ha észrevételem vagy kérdésem van a szolgáltatással kapcsolatban, hogyan tudom elérni az ügyfélszolgálatot?

Az ügyfélszolgálat e-mailen (viabusz@biatorbagy.hu) vagy telefon (+36 20 269 7521) érhető el, személyes ügyfélszolgálati iroda nincs.